Honing

Echte honing, wat is dit nu precies? Tegenwoordig wordt dit steeds vaker aangeduid met rauwe honing, biologische honing of koudgeslingerde honing. De honing is dan onbewerkt en niet gekookt. Voor Imkerij de Werkbij is deze bereiding van honing vanzelfsprekend. De echte honing wordt als volgt gemaakt: ontzegelt, geslingerd en verwerkt in een glazen potje of emmer. Conclusie: echte honing koop je bij de imker zelf. Wij verkopen een groot assortiment pure honing van imkerij de Werkbij.

Acaciahoning

€ 4,75

Acaciahoning

€ 4,75

Acaciahoning is een geurige, zachte honing. Deze honing is perfect voor mensen die maar af en toe honing eten, of alleen maar van vloeibare honing houden. Dit komt omdat acaciahoning vrijwel niet kristalliseert, deze honing blijft dus voor een langere tijd goed vloeibaar.

 

Zoals de naam al zegt, vliegen de bijen voor deze honing op de bloemen van de acaciaboom, ofwel Robinia Pseudoacacia. Deze boom staat in mei, juni en juli in bloei. De witte vlinderachtige bloemen hangen in trossen bij elkaar. De boom zelf is goed te herkennen aan de stam, die een sterke en diep gegroefde schors heeft met opvallende verticale 'ribben'.

 

Acaciahoning is erg goed te gebruiken als zoetstof voor in de koffie, thee of yoghurt. Een goede suikervervanger dus!

 

De acacia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland zijn ook acaciabomen te vinden, vooral in stadsparken. Nederlandse acaciahoning is echter bijna niet te verkrijgen. Onze acaciahoning komt dan ook uit het buitenland.

 

Bloemenhoning

€ 4,45

Bloemenhoning

€ 4,45

De smaak van bloemenhoning hangt erg af van het jaargetijde waarin de bijen de honing winnen. In de lente bloeien namelijk andere bloemen dan in de zomer en dit zorgt dan ook voor de diverse smaken.

 

Bloemenhoning zit, net als alle andere honingsoorten, vol met vitaminen en mineralen. Het is een heerlijke vloeibare honing voor zowel de 'onervaren' honingeter als voor de echte honingliefhebber. Perfect voor in een kopje thee of in de yoghurt!

 

Wist je dat Nederlandse bloemenhoning kan helpen bij hooikoorts?
Een deel van de pollen die de bijen uit de bloemen en planten halen, komt in de honing terecht. Door deze honing te eten, wordt het lichaam blootgesteld aan de boosdoeners van hooikoorts. Op een natuurlijke manier bouwt het lichaam resistentie op tegen de pollen. 

Onze bloemenhoning komt van Nederlandse imkers. 

Citroenhoning is een heerlijke frisse, fruitige honing afkomstig van de citroenboom.

 

De citroenboom bloeit vier keer in het jaar. De bloesem is wit roze en sterk geurend. De bloemen worden uiteindelijk de vruchten, ofwel de citroenen. Citroenen staan bekend om de zure smaak. De honing zelf is niet zuur, maar wel friszoet.

 

Citroenhoning is heerlijk voor in de thee. Let wel: door verhitting blijft honing zoet, maar verliest haar gezonde eigenschappen. Om die te behouden kun je de thee het beste laten afkoelen tot drinktemperatuur (max. 40°C) en dan de honing er door roeren.

 

Nederlandse citroenhoning winnen is niet mogelijk, aangezien hier niet genoeg citrusbomen groeien. Onze citroenhoning komt dan ook uit Spanje, dit is dé Europese citrusleverancier.

Wij noemen heidehoning ‘de Koning van de Honing’. Deze geurige en pittige honing heeft een volle smaak en is met recht een delicatesse te noemen. Heidehoning is erg geliefd en is soms maar enkele weken per jaar te verkrijgen. Vloeibaar goud!

 

Het bijzondere aan heidehoning is de specifieke smaak en de gelei-achtige structuur. Goede heidehoning is zo stijf dat de pot ondersteboven gehouden kan worden zonder dat de honing er uitloopt. Zo stevig zit de honing ook in de raat, en daardoor is het winnen van heidehoning arbeidsintensiever dan andere honing. Het wordt twee keer geslingerd: de honing die bij de eerste keer uit de raat komt, noemen we heidemelange. Heidehoning is zeer gezond. Het bevat de meeste anti-oxidanten en mineralen. 

Heidehoning wordt vaak dun gesmeerd op een boterham. Lekker met kaas!

 

Onze heidehoning komt van Nederlandse bodem. De bijenvolken worden begin augustus op de heide geplaatst en blijven daar tot halverwege september staan. Dit is de tijd dat de heide prachtig paars in bloei staat, en dus ook de tijd om heidehoning in te winnen.

Heidemelangehoning is de honing die bij de eerste keer dat heideraathoning geslingerd wordt, uit de raat komt. Deze honing heeft een licht pittige smaak van de heide.

 

Heidehoning heeft een dikke, gelei-achtige structuur, het zit stevig in de raat. Daardoor is het oogsten van heidehoning arbeidsintensiever dan andere honingsoorten. Voordat het geslingerd kan worden, kolben we de honing. Daarna wordt het twee keer geslingerd. De eerste keer komt er wat dunnere honing uit de raat: dit kan van andere bloeiers zijn waar de bijen tussendoor op gevlogen hebben. Er komt ook een vleugje heidehoning mee, en daarom noemen we deze honing heidemelange.

 

Heidemelangehoning is lekker op brood. Het is vloeibaarder dan de echte heidehoning, maar nog steeds vrij stevig.

De bijenvolken worden begin augustus op de heide geplaatst en blijven daar tot halverwege september staan. Na die tijd wordt onze Nederlandse heidemelangehoning geoogst.

Kastanjehoning is een roodbruine, donkere honing met een heerlijke nootachtige smaak. Zoals de naam al zegt, wordt deze honing gemaakt met de nectar uit de bloesem van de kastanjeboom.

 

Kastanjehoning is perfect voor liefhebbers van een sterke maar niet al te zoete honing. Het geeft een licht bittere nasmaak. Het is heerlijk op volkorenbrood in combinatie met kaas, vruchten en noten! Deze honing kristalliseert vrij traag en blijft dus een langere tijd goed vloeibaar.

 

Liefhebber van kastanjehoning? Koffiebloesemhoning is een smaakvol alternatief. Deze honing is ook pittig van smaak.

 

Onze Europese kastanjehoning komt uit het buitenland, voornamelijk uit het Middellandse zeegebied.

Koffiebloesemhoning is een kruidige honing en heeft een volzoete, fruitige smaak. Het is niet zo’n bekende honing, de smaak ligt dicht bij die van kastanjehoning.

 

De bijen vliegen voor deze honing op de witte bloemen van de koffieplant. De bloemen van deze plant ontwikkelen zich pas na regenval. Acht tot twaalf dagen later staan de planten in bloei. Dit is dan ook de tijd waarin de bijen op de bloemen gaan vliegen en de nectar verzamelen.

 

Koffiebloesemhoning past o.a. goed bij ontbijtkoek met een kopje koffie. Lekker om de dag mee te beginnen!

 

Onze koffiebloesemhoning wordt buiten Europa gewonnen, met name in de koffieplantages in Amerika.

Lavendelhoning wordt gewonnen uit de nectar van lavendelbloesem. De honing is goudbruin van kleur en heeft een vrij forse, kruidige smaak.

 

De winterharde lavendelstruik is in de zomer volop in bloei met blauw-paarse bloemen. Deze bloemen staan bekend om de welbekende lavendelgeur, wat dan ook veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld parfum en zeep.

 

Lavendelhoning werkt kalmerend en heeft een gunstige werking op de nachtrust. Deze honing wordt dan ook graag gebruikt bij slapeloosheid.

Onze lavendelhoning wordt in Europa gewonnen, voornamelijk uit Spanje.

Lindehoning

€ 4,60

Lindehoning

€ 4,60

Lindehoning is een geelgroen tot donkergele honing met, volgens fijnproevers, een muntachtige nasmaak.

 

Voordat het verzamelen van de nectar kan beginnen, moet de temperatuur wel aangenaam zijn, anders “honingt” de linde niet. “Honingen” wil zeggen dat de bloesem de nectar geeft. De bloesem van de lindebomen is vaak in het begin van de zomer.

 

Lindehoning is een goed vloeibare honing die niet snel kristalliseert en kan dan ook goed gebruikt worden in de thee. De honing is bij velen geliefd om de rustgevende werking.

 

Onze lindehoning komt van Nederlandse imkers die op eigen bodem imkeren.