✔️ Let op ! i.v.m. vakantie gesloten van 26-09 t/m 4-10- 2023 ! Er kunnen in deze periode geen bestellingen worden geplaatst !

Borsthoning

Hakhoning wordt vaak onterecht verward met Borsthoning.  Borsthoning / Massee is echt een totaal ander product , en ook al doet de naam het vermoeden, in Borsthoning zit geen druppeltje honing en eigenlijk eet je niets anders dan zetmeel en water. 

Borsthoning of Massee brokken wordt ook wel sikkevet, bokkenvet of jodenvet genoemd. Het is een ouderwets snoepje. De naam jodenvet wordt door veel mensen als kwetsend ervaren en om die reden steeds vaker vermeden.

De smaak is in eerste instantie wat vettig en bijna smaakloos. Daarna komt langzaam het zoet naar voren. Bij het in de mond houden van de borsthoning wordt het zetmeel omgezet in suiker en dat geeft een warm-zoete smaak. na een tijdje komt er een prikkende, wat scherpe smaak naar voren, met een bittere bijsmaak. toch was en is deze smaak zeer geliefd bij velen. Vaak noemde het men ook wel Druivensuiker brokken.

Borsthoning was ooit een bijproduct van de productie van aardappelstroop. Bij de productie van aardappelstroop zette zich op de machine een zoete, witte massa af. Die massa verwijderde men na een paar dagen, als het hard was geworden. Het bleek dat veel mensen deze harde witte brokken lekker vonden en zo vond het bijproduct zijn weg naar de snoepwinkels maar ook werd het vaak verkocht in bakkerijen.  Koekbakkerijen gebruikten borsthoning of massee namelijk als grondstof voor het bakken van o.a ontbijtkoek. Consumenten kochten borsthoning in de vorm van flinke brokken waar ze met de tanden stukjes van af schraapten.  In de jaren 1990 werd de productiemethode van massee niet meer hygiënisch gevonden en werd de verkoop gestopt tot grote teleurstelling van de liefhebbers.  In 2003 stopte ook nog eens de productie van aardappelstroop in Nederland, waarmee de borsthoning helemaal verdween.

Sinds kort wordt borsthoning of Massee weer verkocht, het product wordt nu geïmporteerd vanuit Oost-Europa waar het een bijproduct is bij de productie van maismeel.

Wij krijgen vaak de vraag of wij ook deze brokken in het assortiment hebben , maar Borsthoning verkopen wij niet , zelf niet zo fan van de bittere nasmaak. Liever onze heerlijke hakhoning ;) . Wij hebben 12 smaken ( o.a. Anijs , Drop, Cranberry , Eucalyptus) dus keus genoeg.